Home » Alternatieve behandeling Reumatoide Artritis

Alternatieve behandeling Reumatoide Artritis

Reumatoïde artritis of RA is een ontsteking van (vooral) de gewrichten die bij 1 a 2 % van de bevolking voorkomt. De oorzaak is niet goed bekend, wel dat het een auto-immuunproces betreft. Hoewel zeer velen in de bevolking gewrichtsklachten hebben die ze met ‘reuma’ aanduiden is RA in strikte zin relatief zeldzaam, en gaat gepaard met pijn en zwelling, vaak ook met roodheid van de aangedane gewrichten. Bij ontbreken van voor anderen waarneembare afwijkingen aan het gewricht is de kans op RA erg klein. Naast gewrichten kan RA echter vrijwel alle orgaansystemen aantasten. De meeste mensen met RA kunnen met de huidige stand van behandeling een leven leiden nagenoeg zonder beperkingen. Er is echter een kleine groep patiënten die op den duur ernstig geïnvalideerd raakt.

De diagnose wordt voornamelijk gesteld op het beloop van de klachten; laboratoriumonderzoek heeft maar een heel beperkte plaats, evenals röntgenonderzoek. RA is enigszins erfelijk, in de zin dat er een iets hogere kans is om het te krijgen als een ouder het heeft (ca 3%).

De behandeling richt zich op het doen afnemen van de ontsteking met geneesmiddelen uit de NSAID-groep; daarnaast is tamelijk recent (2003) een aantal andere geneesmiddelen ontwikkeld, de DMARDs (disease-modifying anti-rheumatic drugs) die veelbelovend zijn maar door hun vele en potentieel ernstige bijwerkingen meestal alleen door de reumatoloog worden voorgeschreven en bewaakt. De laatste ontwikkeling op het gebied van de medicatie zijn de TNF-alfa-remmers (en andere biologicals). Ook deze zijn gericht op het ontstekingsproces en laten in onderzoeken veelbelovende resultaten zien bij Bechterew-patienten. Ook lijken ze wat minder bijwerkingen te hebben dan de DMARDs.

Cave: De term reuma omvat vele ziekten. Reumatoïde artritis, artrose, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en jicht zijn een paar voorbeelden. In de volksmond is reuma echter vaak synoniem met reumatoïde artritis.

Een droog en mild klimaat, zoals bij dat van de Spaanse Costa Blanca, doet de klachten vaak wat afvlakken.

Contact

Adverteren op alternatievebehandelingen.nl? Dat kan, mail voor meer informatie naar info @ alternatievebehandelingen.nl

Zoeken:

september 2021
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930