Home » Alternatieve behandeling Multiple Sclerose ms

Alternatieve behandeling Multiple Sclerose ms

Multiple sclerose, meestal afgekort tot MS, is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, waarbij de myelineschede die om veel zenuwvezels zit op sommige plaatsen volgens een willekeurig aandoend patroon pleksgewijs wordt aangetast, waardoor bij de patiënt uitvalsverschijnselen ontstaan.

Inhoud
* 1 Oorzaak
* 2 Diagnose
* 3 Beloop
* 4 Behandeling
* 5 Klachten
* 6 Externe links

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte is onbekend. MS komt meer voor in noordelijke landen, met name Schotland en is niet erfelijk, hoewel men, als men een ouder met MS heeft, iets meer kans heeft de ziekte ook te krijgen. Mensen uit noordelijke landen die als klein kind naar een warm land verhuizen hebben een lager risico de ziekte te krijgen dan hun leeftijdgenoten die zijn achtergebleven; verhuist men echter na de puberteit dan is dit verschil niet meer aantoonbaar. Veel mensen denken daarom dat het te maken kan hebben met een late abnormale reactie op een in de vroege jeugd opgelopen virusinfectie.

Diagnose
De diagnose van MS is in veel gevallen lastig. Voor het stellen van de diagnose moet een patiënt minstens 2 niet samenhangende episoden van symptomen hebben gehad die niet tot dezelfde lesie in het centraal zenuwstelsel kunnen worden herleid; meestal zal op een MRI-scan op dat moment al een aantal demyelinisatie-haarden in het centrale zenuwstelsel waarneembaar zijn. Een lumbaalpunctie kan ook aanwijzingen leveren. Met name vóór de tijd van de MRI-scans kon de diagnose volgens de officiële criteria vaak pas na jaren formeel worden gesteld. Zenuwontstekingen door vitaminegebrek en infecties zoals met Borrelia burgdorferi moeten als oorzaak worden uitgesloten.

Beloop
Het beloop kan variëren; vaak treedt een beloop op met exacerbaties en remissies, waarbij een verslechtering wordt gevolgd door een geleidelijke verbetering, echter niet tot het uitgangsniveau. Een exacerbatie wordt bij MS (naar het Duits) meestal een Schub genoemd.

Door dit natuurlijke beloop van meestal een periode van spontane verbetering na een aanval zijn al zeer veel onderzoekers (en patiënten) op het verkeerde spoor gezet: de (onjuiste) redenatiestap van ‘het ging na mijn behandeling weer beter’ naar ‘het ging door mijn behandeling weer beter’ is een heel kleine. Voor MS geldt bij uitstek, en nog meer dan voor enige andere ziekte, dat een behandeling uitsluitend beoordeeld kan worden door vergelijking tussen een wel behandelde groep en een niet, of anders, behandelde controlegroep (zie ook dubbelblind onderzoek).

Over het beloop zijn verder alleen statistische uitspraken te doen die voor een individuele patiënt zeer weinig voorspellende waarde hebben. De gemiddelde levensverwachting is door het chronische beloop echter maar weinig verkort. Een aanzienlijk percentage van de patiënten is ook na 20 jaar nog niet rolstoelafhankelijk; anderen zijn na 5 jaar geheel op hulp van anderen aangewezen.

Behandeling
Er is een aantal geneesmiddelen waarvan enige werkzaamheid is aangetoond, met name interferon en corticosteroïden. Genezing is echter nog niet mogelijk.

Er komt mogelijk een nieuw geneesmiddel, natalizumab, waarvan de eerste, nog zeer voorlopige onderzoeksresultaten hoopgevend zijn; bij de vorm van MS met exacerbaties en remissies leek dit middel het aantal exacerbaties met 2/3 te reduceren. Dit resultaat moet nog door nader onderzoek worden bevestigd en het middel is in Nederland nog niet verkrijgbaar. Wel heeft de Amerikaanse FDA (food and drug administration) voor dit middel een versneld goedkeuringstraject in gang gezet, onder voorwaarde dat de lopende onderzoeken wel worden afgemaakt. Het middel werkt door het belemmeren van de doorgang van lymfocyten vanuit het bloed naar de hersenen. Het is ook zeer kostbaar, ca 20.000 euro per patiënt per jaar (stand van zaken februari 2005).

Begin maart 2005 maakte de FDA bekend dat het onderzoek naar natalizumab is gestaakt omdat bij 2 mensen (van 1100) die het middel voor een lopend onderzoek 2 jaar hadden gebruikt een fatale hersenaandoening (PML, progressieve multifocale leukoencefalopathie) op was getreden. Het middel komt nu waarschijnlijk niet meer op de markt.

Wel is in Nederland eind 2005 een persoonlijk koelsysteem van Innovacent op de markt gekomen, wat volgens verschillende Amerikaanse onderzoeken en één Nederlands (uitgevoerd aan de Universiteit van Groningen) de symptomen voor een groot deel kan veraangenamen. Dit systeem is reeds onderzocht door TNO om te controleren of het voldoet aan de zware medische richtlijnen voor apparaten en machines.

Met name het Engelse Wikipedia-artikel heeft zeer veel meer informatie.

Klachten
De klachten zijn erg verschillend per persoon en vrijwel geen enkele patiënt heeft last van al deze klachten. Het zijn vrijwel allemaal uitingen van neurologische uitval die ook door andere oorzaken kunnen optreden; de diagnose kan dan ook meestal niet gesteld worden door het vóórkomen van deze klachten, maar door het typische beloop, zoals hierboven aangegeven.

Mogelijke klachten zijn:
* Last van de ogen (slecht zien, verminderd contrast)
* Vermoeidheid
* Last van stijve spieren en verzwakking
* Tremors (stuurloosheid van beweging)
* Last van het gevoel (gevoelloze plekken, tintelingen of pijnscheuten)
* Incontinentie
* Constipatie
* Seksuele stoornissen
* Depressie of geheugenstoornissen
* Slechte verstaanbaarheid van de spraak

Contact

Adverteren op alternatievebehandelingen.nl? Dat kan, mail voor meer informatie naar info @ alternatievebehandelingen.nl

Zoeken:

oktober 2021
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31