Home » Alternatieve behandeling Migraine hoofdpijn

Alternatieve behandeling Migraine hoofdpijn

Migraine is een soort hoofdpijn, die wordt toegeschreven aan een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het hoofd, die gevolgd wordt door een bloedvatverwijding. De pijn kan zowel in het hele hoofd als aan één kant voorkomen en begint gewoonlijk in en rond één oog en verspreidt zich daarvandaan. Het kan misselijkheid en overgeven veroorzaken. Lijders kunnen dikwijls slecht tegen fel licht en geluid. Dikwijls komen in een familie meerdere migrainelijders voor. Over het algemeen komt er bij onderzoek na een aanval geen fysieke oorzaak aan het licht. Bij herhaaldelijke aanvallen is medisch advies raadzaam.

Migraine is hoofdpijn, maar niet te verwarren met clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn.
Inhoud

* 1 Symptomen
* 2 Beleving
* 3 Oorzaken en uitlokkende factoren
* 4 Behandeling
* 5 Externe links

Symptomen
De verschillende symptomen komen niet bij iedereen voor:

* Kloppende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd.
* Pijn die verergert bij lichamelijke inspanning, vooral door te bukken.
* Overgevoeligheid voor licht en geluid.
* Misselijkheid.
* Het zien van een ‘aura’: troebel zicht, lichtflitsen, gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen.
* Overgevoeligheid voor bepaalde geuren (vanwege de misselijkheid).
* Verlammingsverschijnselen.

De pijn kan een paar uur duren tot een paar dagen.

Beleving
Wanneer iemand ‘s winters in de vrieskou buiten is geweest zonder handschoenen, dan kunnen de handen zeer gaan doen als diegene in een verwarmd huis komt. Een beproefd middel is om dan om de handen onder de koude kraan te houden, zodat het opwarmen wat langzamer gaat, en de bloedvatverwijding wat geremd wordt. Migraine voelt ongeveer als dat soort pijn, maar dan in een gedeelte van het hoofd. Het voelt aan alsof er ‘iets'(een bloedvat) in het hoofd beklemd is.

Doordat de hartslag steeds even wat meer druk geeft op de bloedvaten, geeft iedere hartslag een kortstondige toename van pijn. Dat wordt bedoeld als over “kloppende pijn” wordt gesproken.

Ieder geluid zorgt ervoor dat de hersenen vanzelf aan de slag gaan, om dat geluid te verwerken. Daarom zorgt geluid ervoor dat de migraine moeilijker te verdragen is. Scherpe en harde geluiden zijn erg lastig. Het lijkt of alle geluiden even hard binnenkomen, waardoor er in het hoofd een kakafonie van geluid onstaat. Normaal naar een gesprek luisteren is bijna niet meer mogelijk. Verder neemt ook het denkvermogen af. Bij ernstige migraine is ergens over nadenken bijna niet meer mogelijk.

Oorzaken en uitlokkende factoren
Over het ontstaan is nog niet iedereen het eens, sommigen menen dat migraine wordt uitgelokt door stress, weer anderen geven voeding de schuld. Waarschijnlijk is wel dat migraine een erfelijke component heeft. Van alle migraine-patienten heeft ruim de helft (zo’n 60%) ook een direct familielid met migraine. Wat vervelend is, is dat migraine de neiging heeft zichzelf te versterken. Doordat de hartslag en de ademhaling omhoog gaan bij pijn – een natuurlijke reactie van het lichaam – wordt er meer bloed rondgepompt. Dit verhoogt de druk op de bloedvaten, waardoor de migraine verder toeneemt.

Inmiddels is wel duidelijk dat migraine met de bloedvaten te maken heeft. Het lijkt alsof de bloedtoevoer even gestremd is, waarna de toevoer zich weer herneemt. De grijze hersencellen kunnen zelf geen pijn voelen, maar de bloedvaten die meer aan de buitenrand van de hersenen lopen kunnen wel pijn voelen. Over de oorzaken wordt nog verschillend gedacht. Er is ook niet één oorzaak waardoor migraine wordt uitgelokt, maar er zijn er vele. Migraine kan uitgelokt worden door een allergie, door stress of door bepaalde voedingsstoffen zoals scherpe kruiden, alcohol, koffie en voeding met veel suiker- vooral chocola is berucht onder migraine-patienten. Andere onderzoeken brengen problemen bij de hersenstam en nekklachten in verband met migraine.

Ook een mogelijke oorzaak zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat de hersenen tijdelijk minder zuurstof krijgen. Wanneer er daarna wat meer zuurstof in de hersenen komt, kunnen de bloedvaten gaan verwijden en zo migraine tot gevolg hebben. Migraine kan daarom ook voorkomen bij iemand die is flauw gevallen, of iemand met hoogteziekte.

Behandeling
Bij lichte aanvallen helpen pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Bij zware aanvallen helpen triptanen beter. Propanol en flunarizine kunnen de frequentie van de aanvallen soms verminderen, hoewel ze niet specifiek voor migraine zijn bedoeld.

Wetenschappelijk onderzoek heeft in januari 2006 aangetoond dat het operatief sluiten van een zogenaamd open foramen ovale, een gaatje tussen de boezems van het hart dat normaal gesproken vroeg na de geboorte sluit, migraineklachten kan doen verdwijnen. Ook het sluiten van arterioveneuze malformaties in de longen, welke een rechts-links shunt tot gevolg hebben, blijkt migraineklachten te doen afnemen. Critici hebben echter hun twijfels over de resultaten, omdat het onderzoek volgens hen methodologisch niet juist is opgezet. Het onderzoek was namelijk niet gerandomiseerd en geblindeerd. Uit onderzoek uit 2005 blijkt dat migraine-patienten meer kans hebben op een herseninfarct en/of hersenbloeding.

Alternatieve behandeling van migraine
Er zijn een aantal alternatieve behandelingen van migraine mogelijk. Kijk in de Overzicht van Alternatieve Geneeswijzen voor een behandeling die bij u past.

Contact

Adverteren op alternatievebehandelingen.nl? Dat kan, mail voor meer informatie naar info @ alternatievebehandelingen.nl

Zoeken:

oktober 2021
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31