Home » Alternatieve behandeling Kanker

Alternatieve behandeling Kanker

Kanker is na hart -en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. In Nederland stierven in 2005 zelfs meer mannen aan kanker dan aan hart en vaatziekten (bron Centraal Bureau voor de Statistiek). Kanker is een aandoening die gekenmerkt wordt door de volgende verschijnselen:

1. Er zijn cellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en dit blijven doen.
2. De woekerende cellen breiden zich uit in omliggend weefsel en richten hier schade aan (invasieve groei of infiltratie).
3. De woekerende cellen verspreiden zich ook naar ver weg gelegen plaatsen in het lichaam (metastasering). Dit geschiedt via de lymfevaten (lymfogene metastasering), via het bloed (hematogene metastasering) en in aanwezige lichaamsholten (bijv. buikholte).

In Nederland worden jaarlijks zo’n 75 000 gevallen van kanker vastgesteld. In 10% van deze gevallen is reeds eerder al een vorm van kanker gediagnosticeerd. Bij 66 000 werd dus voor het eerst kanker gediagnosticeerd. Ieder jaar sterven in Nederland zo’n 38 000 mensen aan kanker. Op dit moment wordt geschat dat ongeveer 400 000 mensen in Nederland kanker hebben.

Bij mannen komen met name de volgende typen kanker voor:

1. Prostaatkanker
2. Longkanker
3. Darmkanker

Bij vrouwen komen het meest voor:

1. Borstkanker
2. Darmkanker
3. Longkanker

Kankersoorten die bij kinderen en jongeren het meest frequent voorkomen zijn leukemieën, lymfomen en hersentumoren.

Oorzaken mutaties
Centraal in het ontstaan van kanker staan defecten in het DNA. Deze defecten worden ook wel mutaties genoemd. Deze kunnen aanvankelijk op de volgende manieren verkregen worden:

1. Erfelijke mutaties
2. Verworven mutaties
1. Infecties
2. Fysische factoren
3. Chemische stoffen

Erfelijke mutaties. Er zijn mutaties bekend die overgeërfd kunnen worden en een sterk verhoogd risico geven op het ontstaan van kanker. In dit verband wordt ook wel gesproken over erfelijke kanker. Voorbeelden hiervan zijn het BRCA1-gen en het BRCA2-gen. Dragers van deze genen hebben een sterk verhoogde kans op het krijgen van onder andere borstkanker.

Infecties. Verschillende ziekteverwekkers worden in verband gebracht met het ontstaan van bepaalde typen kanker. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

* Humaan papillomavirus en het cervixcarcinoom en peniscarcinoom
* Schistomiasis en het blaascarcinoom
* Epstein-Barrvirus en het Burkitt-lymfoom
* De bacterie helicobacter pylori en maagkanker

Fysische factoren. UV-straling en ioniserende straling kunnen kanker veroorzaken.

Chemische stoffen. Van verschillende chemische stoffen is bekend dat ze kanker kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn:

* Asbest en het mesothelioom
* Benzpyreen in rook en het bronchuscarcinoom
* Aromatische aminen in verf en het blaascarcinoom

Klachten
1. Er ontstaan gezwellen (tumoren). Hoewel het woord ‘tumor’ voor patiënten vaak een angstige bijklank heeft betekent het niet meer of minder dan ‘zwelling’. Een tumor kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor wordt ook wel benigne genoemd, een kwaadaardige maligne. Bij kanker is er sprake van maligne tumoren.
2. Kankerweefsel geneest niet goed en gaat makkelijk bloeden. Bloedverlies (b.v. bij ontlasting, urine, uit de tepel of bij hoesten) is een van de belangrijke vroege waarschuwingssymptomen.
3. De gezwellen drukken op andere structuren en belemmeren daarvan de werking. Bij de darm kan bv. passage van voedsel onmogelijk worden; bij het ruggenmerg kunnen verlammingen ontstaan; in botten kunnen breuken optreden; bij zenuwen kan pijn ontstaan; in het hoofd ontstaan er ook andere neurologische problemen zoals epilepsie. Als het beenmerg door tumorweefsel wordt vervangen ontstaat ernstige bloedarmoede en stollingsstoornissen.
4. Kanker veroorzaakt vaak verandering van de stofwisseling en regulatie daarvan (paraneoplastische syndromen).
1. Verhoogde hormoonproductie.
2. Hersen-, zenuw- en/of spierafwijkingen.
3. Bloed en stollingsafwijkingen.
4. Huidafwijkingen.
5. Koorts (tumorkoorts), cachexie (vermagering), anorexie (verminderde eetlust)

Contact

Adverteren op alternatievebehandelingen.nl? Dat kan, mail voor meer informatie naar info @ alternatievebehandelingen.nl

Zoeken:

oktober 2021
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31