Home » Alternatieve behandeling Incontinentie

Alternatieve behandeling Incontinentie

Incontinentie is een urologische aandoening waarbij de controle over de blaas en/of de sluitspier van de anus verloren is. De aandoening kan optreden doordat de kringspier niet goed functioneert, of doordat er geen gevoel bestaat dat de drang waarneemt tot ontlasting of urineren. Incontinentie is een relatief veelvoorkomende aandoening.

Zowel urine- als ontlastingsincontinentie worden genoemd op de internationaal gehanteerde lijst van ziekten van de wereldgezondheidsorganisatie. Urine-incontinentie valt onder ICD-10:R32 en ICD-9:788.3. Ontlastings-incontinentie valt onder ICD-10:R15 en ICD-9:787.6. Psychisch veroorzaakte incontinentie is vermeld onder F98.0 en F98.1.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie komt in West-Europa regelmatig voor. Een marktonderzoeksbureau rekende voor dat aan het begin van de 21ste eeuw in Nederland naar schatting zo’n 1 miljoen mensen klachten hebben die te maken hebben met een “overactieve blaas”. Wanneer de blaas niet meer goed functioneert, kan dat meerdere oorzaken hebben. De oorzaak kan de blaas zelf zijn, de bekkenbodem, of de zenuwen die niet goed doorgeven wanneer de blaas vol of leeg is. Bij mannen kunnen ook prostaatklachten een rol spelen. In de geneeskunde worden meestal de volgende soorten urine-incontinentie onderscheiden:

* Inspanningsincontinentie: een kwaal, meestal veroorzaakt door verslapping van de bekkenbodemspieren of de sluitspier van de blaas. Je kunt in je broek plassen wanneer er kracht gezet wordt, bijvoorbeeld bij tillen, sporten en lachen. Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd.
* Aandrangincontinentie (ook wel urge-incontinentie): de urine komt gelijk met het gevoel dat men moet plassen.
* Overloopincontinentie: de blaas is voortdurend (over)vol, zodat er regelmatig druppelsgewijs urineverlies optreedt (druppelincontinentie). Mogelijke oorzaken zijn:
o zwakke blaasspieren
o een niet goed doorgankelijke urethra, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat
o Neuropathie (afsterven van zenuw-uiteinden), bijvoorbeeld ontstaan door diabetes
* Functionele incontinentie: er treedt voortijdig urineverlies op door het niet op tijd bereiken van het toilet. Dit komt vooral voor bij ouderen die lijden aan dementie en het toilet niet goed meer weten te vinden.

Twee overige typen zijn:

* Bedplassen: Eén op de tien kinderen tot negen jaar plast in zijn bed. Vele oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen zoals vast slapen, gezinsproblemen, lichamelijke problemen en psychosomatische oorzaken.
* Vesico-vaginale fisTel: Een in Nederland zeldzame oorzaak van urine-incontinentie bij vrouwen is het aanwezig zijn van een vesico-vaginale fistel, een complicatie na de bevalling die met name voorkomt in gebieden waar geen goede kraamzorg beschikbaar is.

In de praktijk is er aan de klachten vaak wel het een en ander te doen. Medicijnen kunnen er in een aantal gevallen voor zorgen dat de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Ook kunnen blaastrainingen soms helpen om de klachten te laten afnemen. Om mensen tegemoet te komen die aan incontinentie lijden, adviseerde de Gezondheidsraad in 2001 aan de regering om meer openbare toiletten in Nederland te plaatsen.

Ontlasting-incontinentie

De oorzaak van ontlasting-incontinentie kan liggen in de beschadiging van de sluitspier, spastische darmen, of in obstipatie. Dit laatste kan leiden tot irritatie van de darmwand, met een dunne ontlasting tot gevolg.

Contact

Adverteren op alternatievebehandelingen.nl? Dat kan, mail voor meer informatie naar info @ alternatievebehandelingen.nl

Zoeken:

oktober 2021
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31