Home » Alternatieve behandeling Epicondylitis Lateralis Tennisarm Tenniselleboog

Alternatieve behandeling Epicondylitis Lateralis Tennisarm Tenniselleboog

epicondylitis lateralis of backhand-tenniselleboog of kortweg tennisarm is een niet-bacteriële peesontsteking in de arm (ICD-10 M77.1).

Het betreft de pezen die aanhechten aan de laterale epicondyl van het opperarmbeen (humerus). Deze pezen zijn de uiteinden van de handstrekkers, de extensorspieren van de onderarm die o.m. zorgen voor het strekken van de pols, hand en vingers.
Inhoud

* 1 Oorzaken
* 2 Symptomen en diagnose
* 3 Behandeling
* 4 Conclusie
* 5 Externe links

Oorzaken

De oorzaak van de klachten is niet bekend. Soms lijken de de klachten te zijn veroorzaakt door:

* Kortdurende overbelasting van de betrokken spieren (zelden)
* Langdurige aanhoudende repetitieve belasting van de handstrekkers (meestal). Hiervan is veelal sprake bij tennissers, vandaar ook de naam. Een tenniselleboog is echter ook bij mensen die nooit tennissen een veel voorkomende aandoening.

Symptomen en diagnose

* pijn aan de laterale zijde (“buitenkant”) van de elleboog, soms uitstralend naar onderarm, pols en hand
* drukpijn ter hoogte van de laterale epicondyl van het opperarmbeen
* pijn bij mobilisatie:
o volledig strekken van de elleboog
o pijn bij strekken van de pols tegen weerstand.
* (hierdoor) soms wat krachtsverlies;
* hard aanvoelende, gezwollen onderarm (zelden).

Behandeling

Een tenniselleboog gaat bij stopzetting van de (over)belasting na verloop van tijd spontaan over. Vaak kost dit wel een heleboel tijd – gemiddeld een maand of 9, twee of drie jaar is niet uitzonderlijk. Het is niet zinvol absolute rust te houden.

Er is geen enkele behandeling waarvan door betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek bewezen is dat hij significant effectiever is dan een conservatieve behandeling. Bij alle interventies speelt bovendien altijd het placebo-effect mee. Voor de aandoening zijn tientallen verschillende behandelingen gepropageerd. Dit is meestal een zeker teken dat er geen een goed werkt.

Meestal worden de volgende adviezen gegeven:

* rust: na de rustperiode treden de klachten vaak opnieuw op. Volledige rust is bovendien niet zinvol, door een atrofie van de geïmmobiliseerde spieren.
* ijs (cold packs);
* ontstekingsremmers;
* fysiotherapie of osteopathie: fricties, mobiliseringen – het nuttig effect hiervan is in een aantal artikelen geclaimd, maar niet wetenschapelijk bewezen;
* acupunctuur – het nuttig effect hiervan is in een aantal artikelen geclaimd, maar niet onomstotelijk bewezen.

Meer agressieve behandelingen zijn bijvoorbeeld:

* cortisone-injectie – hiervan is inderdaad aangetoond dat de klachten op korte termijn (na 2 weken) significant gedaald zijn t.o.v. een niet behandelde controlegroep; op lange termijn (6 weken) verdwenen de positieve effecten weer, mogelijk mede door een hervatten van de oorzakelijke beroepsactiviteit.
* operatieve behandeling: release van de peesaanhechting; bij falen van de overige behandelingsmogelijkheden. Het nut hiervan is onbewezen, aangezien hierover verricht onderzoek (waarbij vrij hoge succespercentages werden geclaimd van 70-80%) geen gebruik maakte van een controlegroep. Bovendien gaat de patiënt na zulke behandeling gedurende langere tijd de mogelijk oorzakelijke beroepsactiviteit niet meer uitoefenen, waar men in deze studies niet steeds rekening houdt. Ook is hierbij een placebo-effect niet uit te sluiten.

Conclusie

Een tennisarm wordt mogelijk veroorzaakt door een repetitieve overbelasting. Er bestaat geen bewezen effectieve behandeling die beter is dan afwachten.

De beste behandeling voor deze – vaak beroepsmatige – aandoening is bijgevolg een (preventief) voorkomingsbeleid, waarbij men door middel van ergonomische maatregelen de oorzakelijke activiteiten met repetitieve overbelasting van de elleboog gaat vermijden.

Contact

Adverteren op alternatievebehandelingen.nl? Dat kan, mail voor meer informatie naar info @ alternatievebehandelingen.nl

Zoeken:

oktober 2021
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31